Construction Chamber of the Slovak Republic, Строительнaя палата Словацкой Республики, Chambre de construction de la République Slovaque

Stavebný zákon by mal byť nový a nie oprášený. Tlačová správa TASR

Nitra, 19. apríla 2016

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja minulý týždeň oznámilo, že si vezme stiahnutý návrh Stavebného zákona, ktorý bývalá vláda pripravovala 3 roky, a pokúsi sa ho presadiť s rôznymi úpravami v parlamente. Už v roku 2015 proti tejto verzii protestovali mnohí odborníci a organizácie zo stavebného sektora, pretože ju považujú za nekoncepčnú a neschopnú vyriešiť problémy v stavebníctve.

Stiahnutý zákon bývalého vedenia MDVaRR SR autori nazývali “úplne nový”, ale v skutočnosti bol kompiláciou starej neschválenej verzie z roku 2006 a 33 noviel k pôvodnému zákonu z roku 1976. Vtedajšie ministerstvo proklamovalo ako najdôležitejší problém stavebníctva čierne stavby a ich tvrdé postihovanie, čo tvorí sotva 1 – 2 % všetkých problémov vo výstavbe. Návrh zákona účinne neriešil ani skrátenie a zjednodušenie stavebného konania hlavne pre výstavbu rodinných domov, ktoré sa od neho požadovalo. „Slovenská asociácia stavebných dozorov a odborne spôsobilých osôb uskutočňujúcich stavby SASDARS a teraz aj SKSR viackrát vecne verejne aj interne upozorňovala tvorcov zákona, vrátane najvyšších predstaviteľov MDVaRR SR, že celá koncepcia nimi pripravovaného zákona je nelogická, nesystémová, nezrozumiteľná, problematicky realizovateľná v praxi,“ uvádza Ivan Pauer, prezident Stavebnej komory Slovenskej republiky a SASDARS. Podľa neho organizácia SASDARS predložila aj svoje návrhy, pomoc a pripomienky. Kompetentní pracovníci ich neprijali, ale nakoniec po množstve pripomienok k zákonu, v roku 2014 cca 740 a v roku 2015 viac ako 3000, a rozprave v NR SR bol návrh stiahnutý.

Podľa Ivana Pauera je veľkou chybou vracať sa k starej verzii návrhu zákona. „Je čas prestať experimentovať v stavebnej legislatíve a pripraviť naozaj nový funkčný poriadok, s novými ľuďmi nezaťaženými dvomi verziami starého komplikovaného a nefunkčného návrhu,“ upozorňuje. Nová legislatíva pre Slovenské stavebníctvo a Slovenskú republiku musí rešpektovať urbanistický rozvoj Slovenska, jeho regiónov, VUC, okresov, miest a obcí. Je potrebný Zákon o urbanizme, ktorý na Slovensku neexistuje a vypracovať nový zákon o územnom plánovaní a nový stavebný poriadok.

Ako Ivan Pauer ďalej zdôrazňuje, ak MDVaRR SR chce byť naozaj progresívne, naprávať chyby minulosti a rozvíjať slovenské stavebníctvo, musí zastaviť jeho kvalitatívny a odborný prepad, zvyšovať odbornosť na stavbách a ich bezpečnosť. Je teda potrebné začať od základu a tým je vytvorenie logických legislatívnych pravidiel vychádzajúcich z prirodzených tradícií vo vzťahoch v stavebnom procese čitateľných a pochopiteľných každému občanovi. Oživovaním staršieho návrhu Stavebného zákona vyvoláva v odborných kruhoch veľkú pochybnosť, či sa chce stavebníctvu skutočne pomôcť.

„Stavebný zákon je pre Slovensko hospodársky, ekonomicky a sociálne mimoriadne dôležitý a svojim charakterom jedinečný v rámci celej legislatívy štátu. Je preto najvyšší čas k jeho tvorbe a napokon k schváleniu pristúpiť s mimoriadnou zodpovednosťou,“ dodáva Ivan Pauer.

Bližšie informácie pre novinárov:

SKSR Stavebná komora Slovenskej republiky

Strmá 616/26,

949 01 Nitra

 

 

marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Expertízy a posudky porúch

Copyright © 2015. All Rights Reserved Ivan Pauer, Strmá 616/26, 949 01 Nitra, Slovenská republika.