Construction Chamber of the Slovak Republic, Строительнaя палата Словацкой Республики, Chambre de construction de la République Slovaque

Je možné, že na Slovensku môžeme očakávať ďalšie havárie mostov !

Po moste RUŽÍN v havarijnom stave Košická lokálna televízia TV Košice dnes ráno zverejnila informáciu, že len v Košickom kraji je známych 5 mostov v havarijnom stave. (originálna správa :V havarijnom stave je v kraji ďalších 5 mostov TELEVÍZIA KOŠICE, 21.02.2017 06:59 | Spravodajstvo)

Košický samosprávny kraj má v správe zhruba 660 mostov. Väčšina z nich má železobetónové konštrukcie. Viac  problémov je ale s tými, ktoré sú predpínané káblami. Lanová predpätá konštrukcia doslúžila už na  Ružínskom moste, čo skomplikovalo život stovkám ľudí.

O jeden až dva roky budú v havarijnom stave
Mám informácie o mostoch, ktoré sú smerom na Veľké Kapušany. Je tam päť mostov za sebou. Jeden z nich je takej istej konštrukcie, ako je most cez Ružín, ale našťastie, konzoly sú tam menšie, resp. nie sú také dlhé. Všetkých 5 mostov bude o jeden až dva roky v havarijnom stave,“ prezradil pre TV Košice statik, Jozef Kurimský.

Na Slovensku je však viac takýchto problematických mostov. Príčiny kritického stavu mostov sa nezužujú len na konštrukcie predpäté „káblami“. Tých príčin je viac ale uvedieme aj jednu veľmi dôležitú a nezanedbateľnú spoločnú pre všetky a to, priebežná pravidelná údržba, ktorá nebola nijako extra za socializmu. Je smutné, že za posledných  20 rokov pozorujeme menšiu intenzitu údržby mostových konštrukcií, zväčša sa pristupuje k rozsiahlym opravám až v čase keď hrozí kolaps. Máme teraz aj čerstvý prípad v obci Nižná na Orave, kde sa pridružila aj systémová chyba mostu z čias projektovania a realizácie.

V každom prípade, je nevyhnutné pristupovať k údržbe stavieb a riešeniu kritických problémov všetkých druhov stavieb omnoho zodpovednejšie na všetkých úrovniach riadenia.

Za mimoriadne dôležité považujeme aspoň doplniť v legislatíve pre stavebníctvo riešenia krízových stavov stavieb bez rozdielu ich druhu a využitia. Ministerstvo dopravy a výstavby by malo principiálne zmeniť svoj postoj k tvorbe nového stavebného zákona a k návrhom na zlepšenie prevencie bezpečnosti stavieb.

 

Autor: Ivan Pauer, prezident SKSR

 

marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Expertízy a posudky porúch

Copyright © 2015. All Rights Reserved Ivan Pauer, Strmá 616/26, 949 01 Nitra, Slovenská republika.