Construction Chamber of the Slovak Republic, Строительнaя палата Словацкой Республики, Chambre de construction de la République Slovaque

Našadoprava.sk – Ivan Pauer: Nemôžeme vylúčiť haváriu niektorých mostov na Slovensku

Dnes agentúra SITA na portáli našadoprava.sk zverejnila rozhovor s naším prezidentom o stave mostov a stavieb na Slovensku.

Prezident Stavebnej komory Slovenskej republiky Ivan Pauer tvrdí, že haváriu aj s prípadnými obeťami či škodami na majetku nemožno vylúčiť najmä pri mostoch nad štvrtým stupňom ohrozenia. „K havárii zvyčajne prichádza zo súbehu dvoch a viac veličín, preto nie je možné vylúčiť, že sa nám zrúti most aj pri nižšom stupni ohrozenia,“ uviedol Pauer. Všetko je to o včasnej a kvalitnej diagnostike, priebežnej údržbe a oprave a včasnej a kvalitnej periodickej generálke mosta.

Nakoľko sú slovenské mosty na diaľniciach, rýchlostných cestách či cestách prvej triedy bezpečné?

– Čo sa týka kontrolovania technického stavu mostov, zatiaľ sa kontroly zväčša vykonávajú v požadovanej kvalite a rozsahu, ale, žiaľ, súprípady, že sa kontrola vykoná povrchne a nie vždy v periódach, ktoré si tieto stavby vyžadujú. Veľký problém v tejto činnosti je, že nám rapídne ubúdajú stavební odborníci s praxou a noví nestíhajú kapacitne a vedomostne nahradiť ani len prirodzenú generačnú výmenu odborníkov. Včasnú diagnostiku technického stavu mostov a vôbec stavieb považujeme za najdôležitejšiu činnosť prevencie a bezpečnosti stavieb stavieb na Slovensku. Veľkým problémom však je prideľovanie finančných prostriedkov na prevenciu, údržbu a opravy.

Celý článok je TU  a TU.

marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Expertízy a posudky porúch

Copyright © 2015. All Rights Reserved Ivan Pauer, Strmá 616/26, 949 01 Nitra, Slovenská republika.