Construction Chamber of the Slovak Republic, Строительнaя палата Словацкой Республики, Chambre de construction de la République Slovaque

Trestné oznámenie vo veci Tragickej havárie bytového v Prešove

Trestné oznámenie vo veci Tragickej havárie bytového domu na Mukačevskej ulici v Prešove pre podozrenie zo zvlášť závažného trestného činu všeobecného ohrozenia s následkom usmrtenia a ujmy na zdraví ľudí.

Sledujeme dianie a vývoj udalostí okolo tragickej havárie bytového domu a okolia na Mukačevskej ulici v Prešove.

Podľa známych medializovaných informácií polícia a vyšetrovateľ zaistil troch hlavných vinníkov. Ide údajne o troch robotníkov, ktorí vykonávali stavebné prace prerážanie podzemnej trasy pre nejaký podzemný rozvod.

Na základe našich odborných vedomostí a desaťročia trvajúcej odbornej praxe plne nezdieľame názor médií a vyšetrovateľov, že hlavnými vinníkmi sú traja nešťastníci, ktorí obsluhovali technologické zariadenie na vykonanie prikázanej práce.

Je všeobecne známe, že systémom podvrtávania, pretláčania, podtunelovania otvorov pre vloženie rôznych rozvodov ľudovo nazývaným „krtkovanie“ sa občas stáva, že bez vplyvu operátora zariadenia pretláčacia hlavica po náraze na tvrdú prekážku nekontrolovane zmení smer. Toto sa mohlo stať aj v danom prípade, ale mohlo sa stať aj to, že plynové potrubie nebolo tak uložené ako to niekto deklaroval pri vyjadrovaní k projektovej dokumentácii. Toto však podľa nášho odborného názoru a skúseností našich odborníkov nie je hlavnou príčinou tragickej havárie a výbuchu nahromadeného plynu v bytovom dome. Mohol byť len spúšťačom ak naozaj ním bol.

Dlhodobo hromadený plyn v bytovom dome bez jeho odvedenia z budovy je podľa nášho odborného názoru primárnou príčinou tragickej havárie.

Na základe uvedeného týmto podávame trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania zvlášť závažného trestného činu na neznáme osoby, ktoré podľa nášho odborného názoru pravdepodobne zanedbali svoje povinnosti pri výkone svojej práce a funkcie, čím mohli spôsobiť usmrtenie ľudí, ujmu na zdraví a majetku.

 

Dňa 11.12.2019

Ivan Pauer

Prezident Stavebnej komory SR

apríl 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Expertízy a posudky porúch

Copyright © 2015. All Rights Reserved Ivan Pauer, Strmá 616/26, 949 01 Nitra, Slovenská republika.